• Lety

 • Daca da, lasa-ti adresa de email, pentru a ma urmari mai bine!

  Join 4 other followers

 • Advertisements

Esti femeie? Fii femeie!

Tocmai am citit un articol care m-a revoltat. Cred ca asta e cuvantul, sau as putea sa folosesc “indignat”. Nu m-a derajat, nu m-a enervat. Dar m-a revoltat cumplit.

Nu-s o feminista. Nici pe departe. Dimpotriva, tin cu barbatii de cele mai multe ori si stiu ca nu exista egalitate intre sexe. Nici nu trebuie! Sustin sus si tare ca o femeie nu ‘trebuie’ sa faca ce face un barbat, nu trebuie sa dea cu sapa si n-are de ce sa dovedeasca abilitati de alpinist, sudor sau mai stiu eu ce meserie periculoasa ce le-a revenit intotdeauna masculilor. Dar da, admir cand o femeie incearca sa faca asta, chiar si de curiozitate, chiar si pentru o singura data, doar ca sa se convinga cum e. Am incercat si eu unele lucruri si nu regret, dar nici nu le-as mai face o data.

Pe de alta parte, daca nu-s feminista, nici nu suport misoginismul. Da, asta e cuvantul. Misoginism. Definitie de dictionar: “barbat care uraste femeile”. Nu suport nici opusul, adica misandria (adica repulsia fata de barbati). Ce sa zic? Nu-s o tipa extremista. Pentru ca mi se pare ca a fi misogin sau misandra inseamna sa fii extremist, ori sa ai o problema. Cu tine, in principiu, nu cu ceilalti, oricat ai incerca sa arati contrariul.

Articolul asta era extremist. Era misogin pana in panzele albe, si declara sus si tare ca femeile nu mai stiu sa fie femei, ca se bat cu pumnii in piept sa ajunga egalele barbatilor si, mai mult decat atat, ca era mult mai bine acum vreo 100 de ani, cand ele n-aveau voie sa poarte pantaloni, si cand unicul lor rol si scop era sa aiba grija de barbati si de casa. Asa sa fie? Era mai bine?

Nu stiu voi ce credeti, domnilor (si da, sunt tare curioasa sa aflu!), dar mie mi se pare asa:

– Societatea evolueaza, luandu-ne pe noi in valul asta de evolutie. E normal, e bine, e firesc, e frumos sa nu mai fim aceiasi de acum 100 de ani, cu conceptiile pe care le aveau, pentru ca daca am fi, nu s-ar schimba nimic, iar noi am citi carti copiate de mana la lumina lumanarii.

– E drept ca unele femei s-au ‘defeminizat’ (da, am inventat un cuvant, mai mult ca sigur, dar nu-mi cer scuze pt asta), si e drept ca unele incearca sa concureze cu barbatii. Nu e de cele mai multe ori reusita sau placuta macar, tentativa lor, poate nu e nici de apreciat, dar e o alegere, si nu stiu daca ar trebui trecuta in categoria “corect/gresit” din cartea de etica.

– Da, putem purta pantaloni, si sa-mi fie scuzat, dar uneori ii purtam mai bine, mai frumos si mai cu stil decat multi dintre barbati, si daca nu recunoasteti asta, macar recunoasteti ca de multe ori ne sta bine. Strict estetic.

– Da, incercam sa concuram si da, din complexul de a nu fi considerate slabe, dar e cel putin de apreciat cand o chestie de un metru jumate si 40 de kilograme se duce la cursuri de autoaparare sau devine manager la o firma de succes. Si nu, nu mereu ia o astfel de functie pentru ca e blonda cu ochii verzi. Unele blonde au si caracter si creier.

Ma chinuiesc sa gasesc scuze unor barbati care depreciaza femeile. Si ma chinuiesc sa descopar ce se ascunde in spatele unui misoginism fara margini, dar….nu reusesc sa gasesc niciun raspuns. Daca fiecare si-ar asuma pozitia pe care o ocupa, ar fi o lume mult mai vesela. Iar daca fiecare dintre noi ar si incerca sa treaca dincolo, la depasirea conditiei, la o incercare de a evolua, si de a-i lasa si pe altii sa faca asta (ca de ajutat e mult!) ar fi o lume mult mai buna.

Sunt o idealista!

Advertisements
Next Post
Leave a comment

4 Comments

 1. Andrei Ciubotariu

   /  August 31, 2011

  Trebuie sa ai bun simt in tot ceea ce faci. Indiferent ce esti.

  Reply
 1. Femeia de azi – Reactie! | alexandrugrivei.ro

Tu ce crezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: